Grilování je jedna z nejpříjemnějších letních činností. Jakmile
zajde horké slunce, nastává ten správný čas rozpálit rošt a pak už si jen
vychutnávat s přáteli nebo rodinou grilované dobroty u sklenky
vychlazeného piva nebo vína. Pojďte s Naším gruntem ochutnat ty nejlepší
grilované speciality!
Na grilu si můžete připravit si celou řadu vynikajících pokrmů:
fantazie se meze nekladou – kromě tradičních steaků a klobásek například špízy,
kotlíkový guláš nebo hamburgery. Vaše chuťové buňky potom pošimrají lahodné
marinády. Grilovat můžete kromě masa také brambory, zeleninu nebo třeba sladké
dobroty!
Není třeba dodávat, že jakákoliv grilovaná specialita vynikne ještě
více, pokud použijete poctivé suroviny. Grilování často dominují maso a uzeniny
– na roštu můžete opékat například kuřecí, vepřové nebo ryby. Nebojte se proto
sáhnout po kvalitním masu z českých farem. Maso z malých českých
farem má nespočet předností. Zvířata z farem, odkud maso odebírá Náš
grunt, žila ve volném výběhu nebo v jiných pro ně přirozených podmínkách a
prožila. Nebyly jim také podávány hormony pro růst nebo antibiotika, jak je to
běžné u velkochovů. To vše se podepíše na chuti masa, která se nedá srovnat
s běžnými masnými výrobky ze supermarketů. Zároveň je jeho čerstvost také
velmi důležitá – rozhodně lepší je to, které z nejbližší farmy putuje co
nejmenší oklikou na váš stůl, než to, které muselo cestovat přes polovinu
Evropy. Kvalita masa skutečně dělá opravdu hodně! Také u uzenin velmi záleží na
tom, jak jsou vyrobené. Klobása s vysokým procentem masa chutná mnohem
lépe než levné uzeniny s vysokým podílem mouky a sóji. Také koření hraje
velkou roli, je základní součástí téměř všech marinád. Nejlépe se osvědčily směsi
koření bez přidané soli a glutamátu.
Veškeré suroviny na to nejlepší grilování koupíte v prodejnách Náš
grunt!
Česnekové kotlety
- 5 vepřových
kotlet (Antonín Matek, Řeznictví a uzenářství)
Marináda:
- 3 stroužky
česneku (pan Janda – Česnek od pěstitele)
- 5 lžic oleje
(Bohemia olej)
- 2 lžíce
nasekané saturejky
- Hrubá sůl, pepř
Vepřové kotlety
pouze rukou lehce naklepejte a potřete marinádou. Lze je grilovat hned, ale
můžete je nechat v lednici odležet i přes noc. Osolit a opepřit stačí až
těsně před grilováním. Podávejte s pečenými bramborami, na ještě teplých
kotletách můžete nechat rozpustit kousek bylinkového másla.