na úvod

Načítání obrázku. Čekejte prosím

Pečená svatomartinská husa

  • 4 - 5 kg husa 
  • 6 červených jablek 
  • sůl
  • pepř

 

Očištěnou a omytou husu si připravíme nejlépe den předem – dáme do pekáče, důkladně nasolíme, okmínujeme z obou stran a necháme přes noc v lednici. Před samotným pečením rozkrojíme dvě jablka a vložíme do husy, díky nim zůstane husa hezky šťavnatá. Zbytek jablek rozkrojíme na čtvrtky a položíme je kolem husy. Podlijeme vodou, případně i svatomartinským vínem, dáme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180 stupňů a pečeme 20 minut.  Následně troubu stáhneme na 140 stupňů a za občasného podlévání výpekem pečeme přibližně další 4 hodiny (na první dvě můžeme přikrýt alobalem).  




Červené zelí s brusinkami

  • červené zelí 
  • 3 - 4 červené cibule
  • brusinky 
  • vinný ocet
  • sůl a pepř
  • med, popř. cukr

 

Zatímco se nám peče husa, připravíme si zelí. Červenou cibuli rozkrojíme na polovinu a následně nakrájíme na nudličky. Červené zelí nakrouháme a vložíme do hrnce, přidáme brusinky, vinný ocet, sůl, pepř, červenou cibuli, přiklopíme a na mírném plameni dusíme do měkka přibližně 35 minut. Dosladit zelí lze buď cukrem anebo můžete zkusit přidat dvě lžíce medu. 

Tradiční lokše

  • 1 kg brambor 
  • 300 g polohrubé mouky
  • sůl 
  • sádlo

 

Tradiční přílohou jsou lokše, bez kterých si husu nedovedou představit na jižní Moravě ani na Slovensku. Připravíme je následovně: Brambory uvařené den předem nastrouháme, přidáme trochu soli a postupně zapracujeme polohrubou mouku – jen tolik, aby se vytvořilo kompaktní těsto, jinak budou lokše suché. Na pomoučněném vále ho rozdělíme na dílky, ze kterých následně uválíme bochánky. Ty rozválíme na placky a nasucho opečeme z obou stran na pánvi. Následně potřeme vypečeným sádlem z husy. 




Copyright Náš GRUNT s.r.o. 2009 – 2024