na úvod

Načítání obrázku. Čekejte prosím
  • 600 g jelení plece (Praetoria Lov s.r.o)
  • 500 g cibule (p.Svačina)
  • 3 stroužky česneku (p. Janda)
  • 3 lžíce sádla (U Dolejších)
  • špetka kmínu
  • ½ lžičky papriky
  • 1 lžička majoránky
  • 1 dl červeného vína
  • 1 litr vývaru (zvěřinový z ořezu nebo hovězí)
  • sůl, pepř

 

Cibuli nahrubo nakrájejte a na vrchovaté lžíci sádla pomalu restujte asi 30 minut, cibule zkaramelizuje. Mezitím odblaňte a na větší kostky nakrájejte maso, v litinovém kastrolu (nebo jiném hrnci se silným dnem) pak na zbylém sádle zprudka dohněda opečte kostky masa. Maso se v počátku nesmí dusit, proto raději opékejte postupně. Přidejte k masu cibuli, prolisovaný česnek a podlijte vínem, zespodu odškrábněte výpečky, okořeňte a posolte. Následně zalijte vývarem, přiklopte poklicí a duste asi 2 hodiny, dokud není maso měkké (popřípadě celý hrnec vložte do trouby rozehřáté na 130 °C), v případě potřeby podlijte vodou nebo dalším vývarem. Na závěr dochuťte a podávejte s čerstvou cibulí a chlebem, popřípadě trochou pálivé papriky.




Copyright Náš GRUNT s.r.o. 2009 – 2024