na úvod

Novinky v našich farmářských prodejnách


     Zobrazit rok:



obrazek271
V obci Kraslice na Sokolovsku, v bývalé výrobně na spodní prádlo se dnes lisuje olej. A ne jen tak ledajaký. Lisuje se z jedenácti druhů jader od klasické slunečnice, až po jádra z hroznů vinné révy, a to vše za studena a bez konzervantů. Bohemia oleje nejen voní a chutnají, ale také prospívají zdraví. Můžete je vyzkoušet v pátek 8. 11. od osmi do osmnácti hodin ve všech Našich gruntech. 

A máme pro vás i dárek: pokud bude mezi prvními čtyřmi zákazníky, kteří si tento olej zakoupí, dostanete zdarma jablečný „acet“, novinku, kterou bude Bohemia olej prodávat až příští rok. 

O celý proces výroby i obchod se ve společnosti Bohemia olej stará jen pět zaměstnanců včetně vedení. K dnešnímu dni lisují za studena jedenáct druhů jádra. Nepoužívají metody rafinace ani jí podobné, oleje nekonzervují dusíkem ani nijak jinak. Dělají zkrátka jen čistý olej. Žádná Éčka, přísady, barviva, konzervanty

Výroba oleje probíhá v lisu upraveném k lisování tvrdého jádra, kde se odděluje vylisovaný olej od pokrutin, tedy toho, co zbyde z jadýrka po vylisování. Dále olej přetéká formou přepadu v nádobách, kde se u dna nádob drží hutné kaly, které tvoří jemné části z jádra. V závěru se olej přefiltruje přes dvanáct vrstev jemně tkaných sít a plní se do čistých lahví, do kterých se uzavírá bez konzervace. Jádra k výrobě se zpracovávají buď usušená k určité vlhkosti anebo pražená, ke zvýraznění chuti. 

Druhy semínek, ze kterých se olej lisuje: 
Mák, len, vlašský ořech, hořčice, konopí, jádra z dýní, lískový ořech, jádra z hroznů, slunečnice a arašídy. 

Možná si říkáte, k čemu tolik „exotických“ olejů. Každý se hodí k něčemu jinému a nemusíte je používat jen v kuchyni. Celá řada z nich se stejně dobře jako k vaření a pečení hodí také k péči o tělo a pleť. Pojďme se na to podívat: 

Makový olej 
Pochází ze semen modrého máku a kromě jiného obsahuje hodně vápníku a hořčíku a nezanedbatelný je i podíl prvku železa a vitamínu E. Podporuje růst vlasů, zlepšuje kvalitu pokožky, zklidňuje nervovou soustavu a hodí se i k masážím. 

Lněný olej
Lněný olej je velmi bohatý na zdraví prospěšné esenciální mastné kyseliny, které si naše tělo neumí vyrobit. Proto je podle posledních klinických testů lněný olej pro náš organismus opravdovým pokladem. Snižuje riziko vzniku nádorového bujení, snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje stav pokožky, stabilizuje hormonální hladinu. A kromě studené kuchyně se hodí také na zábaly na vlasy.

Olej z jader vlašských ořechů 
Díky svému blahodárnému vlivu na naše zdraví, především na srdce, si získal vynikající pověst. Snižuje hladinu cholesterolu, nahrazuje nedostatek konzumace ryb, pozitivní působení na nervový systém, zlepšuje paměť. 

Olej z hořčičných semínek 
Hořčičný olej má pro náš organismus optimální poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Obsahuje karoten, vitamíny E, PP, B6, D, K a P. Výborně působí při nachlazení, bolestech kloubů, nedostatku energie a celkové únavě a využít se dá i při prokrvujících masážích. 

Konopný olej 
Konopný olej působí preventivně na kardio–vaskulární onemocnění, endokrinní a imunitní systém. Výjimečně rychle se vstřebává do pokožky, vyhlazuje vrásky, vlasům dodává lesk a nehtům zase tvrdost. 

Dýňový olej 
Dýňový olej se složením vitamínů a minerálních látek řadí mezi nejlepší rostlinné oleje. Vzhledem k vysokému obsahu zinku má nevyčerpatelné zásoby vitality. Pro svůj bohatý obsah minerálních látek oleje dýňových semen byl nazýván "lékárna v kostce." 

Olej z lískových jader 
Olej z lískových ořechů se řadí na vrchol většiny rostlinných olejů. Svým složením díky vysokému obsahu bílkovin, vitamínů a minerálů může nahradit maso. Díky nízkému obsahu nasycených tuků je téměř stoprocentně stravitelný a pravidelným používáním snižuje riziko srdečních onemocnění až o polovinu. 

Hroznový olej 
Vzhledem k vysokému obsahu kyseliny linolové, značně přispívá v boji s nadbytkem cholesterolu a tím příznivě ovlivňuje metabolismus. Díky unikátním komponentům je padesátkrát učinnější než vitamín E a dvacetkrát účinnější než vitamín C. S velkou oblibou se používá na marinování různých druhů masa, protože olej výborně absorbuje. 

Slunečnicový olej 
Užívání slunečnicového oleje zklidňuje všechny sliznice v zažívacím ústrojí, zejména spodní část hrtanu a jícnu. Příznivě se účinky slunečnicového oleje projevují i na vzhledu pokožky. Používá se pro posílení a detoxikaci. Napomáhá hojení akné a ekzémů, má zvláčňující účinky, díky vysokému obsahu vitamínu E kůži výborně hojí a regeneruje. Hodí se každodenní konzumaci i masážím novorozenců. 

Arašídový olej 
Arašídový olej má podobné vlastnosti, jako nám všem dobře známý olivový olej. Na rozdíl od něj má ale arašídový olej široké využití v kulinářství. Je vydatný, tím pádem velmi ekonomický. Je významným zdrojem vitamínu B, je bohatý na bílkoviny a neobsahuje žádný cholesterol. Hodí se na smažení i pečení.



Copyright Náš GRUNT s.r.o. 2009 – 2016