na úvod

S posledními dubnovými dny nadchází sezóna ohňů a opékání, které se pozvolna mění v letní grilování. Největším svátkem, kdy vatry zaplanou v každé vesnici, jsou čarodějnice. Během posledního dubnového dne vytáhnou mnozí pruty a nad ohněm si opečou svůj vlastní špekáček. Špekáčky získaly v posledních letech špatnou pověst – mnoho z těch, které jsme mohli najít na pultech obchodů, bylo šizených anebo plných nezdravých náhražek. Nezoufejte ale, zakoupit lze i skutečně poctivé špekáčky z opravdového masa. Poradíme Vám, jak vybrat ten nejkvalitnější špekáček.

Špekáček, tak jak jej známe dnes, byl poprvé představen na Zemské jubilejní výstavě v pražské Stromovce v roce 1891. Dříve složení špekáčků upravovaly československé státní a oborové normy. Po jejich zrušení v devadesátých letech začala kvalita špekáčků výrazně kolísat – na pultech jsme často mohli najít výrobky, které s masem moc společného neměly. To se zlepšilo vydáním vyhlášky v roce 2001, která předepisuje, co by pravý špekáček měl či neměl obsahovat. Špekáčky, jakožto česká specialita, jsou zapsané v seznamu zaručených tradičních specialit, který spravuje Evropská unie. Právě tyto špekáčky seženete mimo jiné ve farmářských obchodech, například v prodejnách Náš grunt. 

Jak má tedy skutečný špekáček vypadat? Špekáček, prodávaný pod tímto názvem, musí obsahovat minimálně 40% masa (hovězího, vepřového, telecího), maximálně 45% tuku a neměli bychom v něm najít strojně oddělené maso, sóju, mouku nebo barviva. Měl by být přiměřeně kořeněný, pružný i křehký a na řezu zdravě světle či tmavě růžový s mozaikou kostiček špeku.  

Naproti tomu výrobky, prodávané jako opékáčky, buřty, buřtíky nebo třeba táboráčky, nejsou nijak legislativně omezené a mohou se v nich nacházet kuřecí nebo vepřové kůže, strojně oddělené drůbeží maso („separát“), barviva, nechvalně proslulá „éčka“, sójová nebo pšeničná mouka nebo další přísady. Ani minimální obsah masa není nikde pevně stanoven.

Jak tedy v obchodě rozpoznat kvalitní špekáček? Pokud chcete opravdu poctivý zážitek, sáhněte po skutečných špekáčcích, ne po jejich náhražkách. Vodítkem vám může být jejich barva, vůně a celkový vzhled. Pokud chcete skutečně poctivý špekáček od lokálních výrobců, není nic snazšího, než se obrátit na Náš grunt.  




Copyright Náš GRUNT s.r.o. 2009 – 2024