na úvod

Načítání obrázku. Čekejte prosím
  • Hovězí žebro s kostí 1,5.-kg
  • Mrkev 300gr
  • Celer 300gr
  • Bílá cibule 300gr
  • Petržel 300gr
  • Rajčatový protlak 200gr
  • Čerstvá rajčata 200gr
  • Rostlinný olej 1dcl
  • Cukr 3 lžíce
  • Ocet 1 lžíce
  • Máslo 2 lžíce
  • Hladká mouka 2 lžíce
  • Celá skořice 1 kus
  • Šťáva z jednoho citrónu
  • Sůl
  • Celý pepř
  • Nové koření
  • Bobkový list
Omyté žebro vložíme do vroucí vody, do které jsme přidali část nakrájené a očištěné zeleniny, sůl a koření. Vaříme do změknutí (cca 4 hodiny).

Zbytek zeleniny nakrájíme a orestujeme na oleji. Přidáme protlak, který orestujeme, aby se pořádně uvolnila barva a chuť. Přidáme nakrájená rajčata. Přidáme cukr, ten necháme lehce zkaramelizovat a poté zalijeme vývarem z masa. Přidáme skořici. Řádně provaříme a ochutíme solí, citrónovou šťávou a octem, eventuelně dosladíme podle chuti.

Z másla a mouky připravíme zásmažku, pomocí které omáčku zahustíme. Nakonec propasírujeme přes cedník.
Podáváme s uvařenými těstovinami.

Tip: Maso vkládáme do vařící vody. Na rozdíl od polévky, když chceme zachovat maso co nejšťavnatější a tím nejchutnější, začínáme vždy s vroucí vodou, aby se maso rychle zatáhlo a vše potřebné a dobré si uchovalo. Maso se před vložením do vody může i zprudka opéct na rozpálené pánvi s olejem, tak jako při přípravě omáček. Vaření může také probíhat intenzivněji, při vyšší teplotě (vývar se později stejně „schová“ do omáčky). Omáčka se dá připravit i bez čerstvých rajčat, ta však dodávají jídlu příjemnou svěžest svou chutí. Pozor na protlak, často bývá dost sladký.




Copyright Náš GRUNT s.r.o. 2009 – 2024