Jeden žloutek nejlépe rovnou z lednice vylijeme do nádoby, v níž budeme majonézu míchat. Můžete použít metličku a majonézu šlehat ručně, nebo metlu elektrickou, či kuchyňský robot. Žloutek utřete se špetkou soli a poté po kapkách přidávejte olej. Je důležité s olejem nespěchat a do směsi ho lít opravdu po minimálním množství tak, aby se se žloutkem spojil. Vždy počkejte, než se olej vstřebá, teprve pak přidejte další. S rostoucím množstvím oleje bude majonéza světlejší a konzistence hutnější. Na konci do majonézy vhoďte vlašské ořechy a dochuťte případně špetkou cukru.
Podávejte ideálně s pečenou zeleninou. Vhodné jsou: brambory, batáty, dýně, papriky všech barev, rajčata, cibule, cukety a lilky. Do pečené zeleniny těsně před vyndáním z trouby také vhoďte hrst vlašských ořechů, prohoďte a nechte ještě 3 – 4 minuty péct.