na úvod

Načítání obrázku. Čekejte prosím
  • 2000g dýně Hokkaido
  • 3 stonky rozmarýnu
  • 3 stonky tymiánu
  • sůl a celý pepř
  • mouka
  • máslo
  • mléko

Očištěnou a nakrájenou dýni osolíme a opepříme, dáme do pečící nádoby, přidáme 100g másla, rozmarýn a tymián. Takto ochucenou dýni v nádobě přikryjeme alobalem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180°C.

Po hodině pečení dýni zkontrolujeme jestli je měkká a pokud ano, tak ji necháme odkapat bez bylinek na cedníku. Na zbylém másle si v hrnci, ve kterém budeme polévku vařit zasmažíme mouku do světlé jíšky a za stálého míchání pomalu přilijeme mléko. Dochutíme solí, pepřem a necháme aspoň
20 minut provařit na mírném ohni. Poté do zahuštěného mléka přidáme dýni, necháme prohřát a ponorným mixerem dýni rozmixujeme. Podle hustoty do polévky můžeme přilít šťávu z mrkve či zeleninový vývar, dochutíme solí a pepřem k dokonalosti a necháme projít varem.

Něco navíc:
Pokud chceme “obyčejnou” polévku vylepšit, můžeme si připravit k servírování redukci z červeného vína a chipsy z celeru a celerové natě. Na plotnu si dáme do rendlíku svářet červené víno se šťávou z mrkve a zredukujeme je přibližně na 1/5. Na závěr přidáme med a necháme projít varem. Při tom si v hrnci s olejem osmažíme na lístečky natrhanou celerovou nať a následně na tenké plátky nakrájený celer. Po smažení vždy lístečky nebo celer vyskládejte do vrstev a proložte je ubrouskem s vysokou savostí pro maximální odmaštění.

Polévku servírujte na hluboký talíř, ozdobte chipsem z celeru a celerové natě, kolem kterých vytvořte kroužek z redukce z červeného vína.



Copyright Náš GRUNT s.r.o. 2009 – 2024