Ruční výroba a láska ke zvířatům
Historie statku sahá až do čtrnáctého století, kdy byl hospodářským dvorem u středověké tvrze. Dnešní statek ve své současné podobě začal fungovat v roce 2004 a je rodinným podnikem, který produkuje kravské, ovčí a hlavně výborné kozí sýry. V Pěnčíně chovají dvě plemena koz: kozu Bílou krátkosrstou a kozu Hnědou krátkosrstou. Obě jsou to česká plemena zvyklá podhorským podmínkám, proto jsou kromě zimních měsíců po celý rok na pastvinách.
Zdejší sýry jsou vyráběny ručně, a tudíž šetrně, a neobsahují žádné konzervanty ani barviva. Specialitou jsou čerstvé sýry ochucené olivami, ořechy či česnekem. Kromě toho můžete ochutnat ještě polotvrdé sýry, balkánský sýr, brynzu nebo kysaný nápoj žinčica.
Kvalitu zdejších výrobků dokazují ocenění, které jak kozí, tak ovčí produkty z Pěnčína získaly včetně známky Regionální potravina Libereckého kraje a Výrobek roku Libereckého kraje v kategorii bio potravina.